may junckerJean-Claude Juncker si Theresa May nu au ajuns la un acord
Uniunea Europeana si Marea Britanie nu au reusit sa ajunga luni la un acord in negocierile privind Brexit-ul, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la finalul intalnirii avute la Bruxelles cu premierul britanic Theresa May, transmit Reuters, AFP si dpa.

 

Intr-o conferinta de presa comuna, cei doi oficiali s-au declarat increzatori in legatura cu un final 'pozitiv' al primei etape a negocierilor privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, chiar daca luni nu s-a putut ajunge la un acord, asa cum se spera.
Raman diferente de opinie asupra a 'doua sau trei chestiuni', a recunoscut Theresa May, care a venit personal la Bruxelles pentru a discuta cu presedintele Comisiei Europene luni, data limita fixata de europeni pentru a obtine 'progrese suficiente' in trei dosare considerate prioritare in negocieri: 'factura' divortului dintre Londra si UE, drepturile cetatenilor post-Brexit si gestionarea frontierei irlandeze dupa iesirea Marii Britanii din blocul comunitar european.

''Sunt si eu increzatoare ca vom incheia aceste discutii intr-o maniera pozitiva'', a spus May la finalul dejunului de lucru cu Juncker.
Acesta din urma a dat asigurari ca spera ca acordul sa fie atins 'in cursul acestei saptamani', ceea ce i-ar permite sa-l prezinte la Summitul UE din 14-15 decembrie. ''Am avut o intalnire constructiva. Ea (Theresa May) este un negociator dur si nu unul facil. Apara punctele de vedere ale Marii Britanii cu intreaga energie pe care stim ca o are'', a declarat Juncker in fata jurnalistilor.

''In pofida eforturilor noastre si a progreselor semnificative facute de echipele noastre in ultimele zile, nu a fost posibil sa ajungem la un acord complet astazi'', a recunoscut Jean-Claude Juncke. Va fi nevoie de 'consultari suplimentare, de negocieri suplimentare', a adaugat el.
Juncker a subliniat, totusi, ca pozitiile celor doua parti s-au apropiat 'de o maniera considerabila, gratie premierului britanic, gratie vointei Comisiei, pentru a obtine un acord corect cu Regatul Unit'. ''Nu este un esec, este inceputul ultimei runde'', a dat asigurari presedintele CE.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head