rujeola vaccin uk guardianEpidemii locale de rujeola ( Measles) in cinci zone din Marea Britanie
Departamentul de Sanatate Publica din Anglia (Public Health England) a anuntat de curand epidemii izolate de rujeola in cinci zone importante ale tarii, epidemii care au legatura directa cu recentele epidemii mai mari din Europa.

 

Zonele includ Leeds, Liverpool, Manchester, Birmingham, Sussex and Surrey. Toate cazurile raportate includ adulti si copii care nu au fost imunizati cu cele doua doze de vaccin MMR.

Societatea Medicala Romana impreuna cu Departamentul de Sanatate Publica din Anglia, indeamna si sfatuieste in mod serios toate persoanele care vor calatori de sarbatori in Romania, Italia si Germania sa se asigure ca au fost imunizati cu cele doua doze de vaccin MMR ( Measles-Mumps-Rubella). Persoanele care vor circula nevaccinate sunt cele mai predispuse la risc.
Rujeola (Measles) este o boala virala foarte contagiosa si foarte neplacuta care poate duce la complicatii serioase.

Vaccinul MMR este disponibil pentru toti copiii si toate persoanele adulte care nu au fost vaccinati inca cu cele doua doze.
Este important de stiut ca vaccinul este GRATUIT si recomandat la copii sa fie administrat la varsta de 1 an urmat de un rapel ( a doua doza) la varsta de 3 ani si 4 luni, in perioada prescolara iar la adulti cu o distanta de cel putin o luna intre cele doua doze.

Persoanele care nu sunt sigure daca au fost imunizate sau nu, sunt sfatuite sa se adreseze medicului de familie cel mai apropiat in legatura cu procurarea si administrarea vaccinului precum si pentru alte informatii in legatura cu rujeola si vaccinul MMR.

Marea Britanie a obtinut din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii statutul de ‘eradicare’ la rujeola , ceea ce inseamna ca populatia imunizata din Marea Britanie nu este la risc dar persoanele neimunizate care circula in zone epidemice vor da nastere la eruptii/epidemii locale si vor pune la risc alte persoane neimunizate.

Dr Edmond Munteanu
Presedinte SMRUK
www.smruk.org

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head