brexit ue ukUE isi face public arsenalul de sanctiuni pentru a obliga Londra sa respecte regulile
Uniunea Europeana si-a dezvaluit miercuri arsenalul de sanctiuni pentru a obliga Londra sa respecte regulile comune ale UE pe durata perioadei de tranzitie dupa separare, suscitand indignarea euroscepticilor britanici adepti ai Brexit-ului, relateaza AFP.

 

'Aceste amenintari stupide arata cat de mult ii este frica Uniunii Europene', a remarcat ironic deputatul conservator Bernard Jenkin intr-o interventie la BBC. 'Va fi foarte dificil de acceptat pentru Theresa May', a apreciat la randul sau Jacob Rees-Mogg, unul dintre principalii rivali politici ai premierului britanic.

'Este un proiect care reflecta pozitiile celor 27', a incercat sa tempereze spiritele un purtator de cuvant al Ministerului britanic pentru Brexit. Londra nu si-a anuntat inca oficial pozitia cu privire la acest proiect.

Proiectul de text cu regulile impuse Marii Britanii pentru perioada de tranzitie dupa iesirea sa din UE la 29 martie 2019 prevede posibilitatea instituirii unor sanctiuni, in special 'un mecanism care permite Uniunii sa suspende anumite beneficii pentru Regatul Unit ca urmare a participarii sale la piata unica'.

Aceasta clauza inclusa sub forma de scurta adnotare in proiectul de acord a fost adaugata cu ocazia reluarii negocierilor marti la Bruxelles.

Cei 27 doresc sa poata intrerupe accesul la piata unica in caz de nerespectare a regulilor, in eventualitatea ca nu va mai fi timp pentru a aduce litigiul in justitia europeana. Aceasta dispozitie inseamna posibilitatea de a impune tarife vamale unei tari care este inca membra a UE pana in decembrie 2020.

'Din fericire, noi parasim aceasta organizatie capabila sa adopte astfel de pozitii atat de agresive atunci cand nu faci ceea ce trebuie sa faci', a comentat Jacob Rees-Mogg, citat de The Times.

Ramanerea pe piata unica i-ar permite Marii Britanii sa continue sa faca comert fara controale vamale in perioada de tranzitie, in timp ce cetatenii britanici vor putea continua sa traiasca si sa lucreze in orice alt stat al UE.

Sanctiunile nu vor interveni decat in ipoteza in care 'introducerea unui caz la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) nu ar aduce remedierea necesara in timp util', a spus o sursa europeana.

Londra si Bruxellesul au incheiat in decembrie un acord preliminar cu privire la separare si urmeaza de acum sa convina asupra unui acord privind perioada de tranzitie post-Brexit si relatia viitoare dintre cele doua parti.

Aceasta perioada de tranzitie continua sa creeze tensiuni in cadrul Partidului Conservator din Marea Britanie. Unii deputati pro-Brexit se tem in special ca Marea Britanie, care va continua sa respecte regulile europene in aceasta perioada fara sa aiba un cuvant de spus, ar putea sa devina un 'stat vasal' al Uniunii.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head