regina elizabetaRegina Elizabeta a II-a le-a sugerat politicienilor britanici sa colaboreze si sa puna capat crizei politice
Regina Elizabeta a II-a le-ar fi sugerat politicienilor britanici sa incerce sa puna capat crizei privind Brexit-ul, sa gaseasca un teren comun si sa vada situatia in ansamblu, potrivit Reuters.

 Marea Britanie se afla in cea mai adanca criza politica a sa din ultima jumatate de secol, intrucat politicienii nu reusesc sa ajunga la un consens cu privire la Brexit, mai precis sa gaseasca o rezolvare a modului in care sa iasa - sau daca sa iasa - din Uniunea Europeana, careia i s-a alaturat in 1973.

Intr-un discurs sustinut la Women's Institute din Norfolk, regina Elizabeth, in varsta de 92 de ani, nu a mentionat explicit subiectul Brexit - programat pentru 29 martie -, insa a vorbit despre faptul ca fiecare generatie se confrunta cu "provocari si oportunitati noi".
"In timp ce cautam noi raspunsuri in epoca moderna, eu, una, prefer retete testate si incercate, de exemplu, sa vorbesti de bine de celalalt si sa respecti puncte de vedere diferite; sa colaborezi pentru a gasi un teren comun, sa nu pierzi niciodata din vedere situatia in ansamblu", a mai spus regina.

Comentariile sale au fost interpretate drept un semnal codificat adresat clasei politice. Publicatia The Times a titrat "Puneti capat Brexit-ului, le-a spus regina politicienilor", iar cei de la BBC au spus ca, fara indoiala, aceasta transmite un mesaj.

Ca sef al statului, regina trebuie sa ramana neutra in public privind politica si nu poate vota. Dar, de exemplu, inainte de referendumul din 2014 privind independenta Scotiei, aceasta a facut o aluzie delicata, cerand scotienilor sa se gandeasca bine la viitorul lor.

In ultimii ani, numerosi politicieni britanici au cerut organizarea unui nou referendum privind apartenenta la UE. Referendumul care a decis Brexit a generat o profunda criza interna in Marea Britanie, in contextul in care Scotia, Irlanda de Nord si Tara Galilor au semnalat ca vor ramanerea in UE, avertizand chiar cu independenta.

Fostii premieri Tony Blair si John Major au atras atentia ca eventuala iesire din UE va pune in pericol unitatea Marii Britanii, afectand acordul de pace privind Irlanda de Nord si alimentand miscarea proindependenta in Scotia. "Abandonati apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana si sa nu fiti surprinsi ca la final, drept consecinta, abandonam unitatea noastra ca tara", a declarat John Major, premier conservator britanic in intervalul 1990-1997. "Votul in favoarea iesirii din UE pune in pericol viitorul Irlandei de Nord", a spus, la randul sau, fostul premier laburist Tony Blair.

Camera Comunelor a respins, saptamana trecuta, proiectul de Acord Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu liderii Uniunii Europene, amplificand criza politica. In acest context, se contureaza urmatoarele posibilitati: renegocierea acordului actual, producerea Brexit fara niciun acord privind viitoarea relatie bilaterala, convocarea alegerilor parlamentare anticipate in Marea Britanie, organizarea unui nou referendum privind apartenenta tarii la Uniunea Europeana sau renuntarea la Brexit.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head