Boris Johnson premierBoris Johnson, acuzat ca si-a renovat apartamentul cu bani din donatii secrete
Opozitia laburista din Marea Britanie a cerut duminica declansarea unei anchete asupra modului in care guvernul premierului conservator Boris Johnson a cheltuit banii contribuabililor britanici, dupa ce in spatiul public au aparut acuzatii privind finantarea lucrarilor de renovare a apartamentului sau din Downing Street 11, scrie Agerpres, preluand AFP.


Un fost consilier al lui Boris Johnson a lasat de inteles ca premierul si-a renovat apartamentul folosind bani din donatii secrete. Suma s-ar ridica la 200.000 de lire sterline.

Fostul consilier si colaborator apropiat al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, a pus in discutie saptamana trecuta integritatea premierului, afirmand, intr-un mesaj exploziv publicat pe site-ul sau, ca premierul intentiona sa finanteze lucrarile la apartamentul sau privat din Downing Street 11, unde traieste alaturi de logodnica si de fiul sau, de la donatori privati.

"Premierul a incetat sa mai vorbeasca cu mine despre chestiunea asta (renovarea apartamentului - n.r.) in 2020, cand i-am spus ca, in opinia mea, planul sau de a-si renova apartamentul cu bani din donatii secrete este lipsit de etica, prostesc, probabil ilegal si aproape sigur incalca legea privind publicarea donatiilor politice prin felul in care voia sa o faca. Am refuzat sa-l ajut sa organizeze aceste plati", a scris Cummings pe blogul sau.

Opozitia cere o ancheta independenta

Vineri, un ministru al guvernului a afirmat ca Boris Johnson si-a asumat costurile "din propriile buzunare", fara a preciza cu toate acestea daca el i-a restituit banii unui donator. Potrivit The Guardian, costurile renovarii s-ar ridica la 200.000 de lire sterline.
"Nu cunoastem adevarul in aceasta disputa intre cei doi grei care par mai interesati in legatura cu cine minte decat de fondul problemei", a subliniat duminica, la Sky News, deputata laburista Jess Phillips. "Avem nevoie de o veritabila ancheta independenta", a cerut ea, afirmand ca Partidul Laburist va face o interpelare urgenta asupra acestui subiect saptamana viitoare in parlament.

O astfel de ancheta ar urma sa examineze "daca contracte sunt acordate prin SMS, daca reduceri de impozite sunt acordate prin SMS sau daca premierul isi foloseste prietenii pentru a obtine bani ca sa-si repare apartamentul", a detaliat ea, cu referire la un schimb de SMS-uri cu omul de afaceri James Dyson.

SMS-urile lui Boris Johnson

Schimbul de mesaje publicat zilele trecute de BBC si in care Johnson ii promite lui Dyson sa "rezolve" o problema legata de taxe pentru angajatii sai implicati in dezvoltarea de ventilatoare, in plina criza a coronavirusului, in martie anul trecut, nu este primul mesaj privat al premierului ajuns la urechile publicului.

In iunie anul trecut, Johnson a primit un mesaj text de la printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, intr-un context in care oferta saudita de preluare a clubului Newcastle United se confrunta cu dificultati.
Conform unei surse citate de The Sun, Boris Johnson "se teme ca Dom (Dominic) se face responsabil de scurgerea in presa a mesajelor legate de James Dyson si Mohammed bin Salman".
Sursa:digi24.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head