Jeremy Hunt bbcLiz Truss l-a demis pe ministrul de Finante dupa doar 6 saptamani, numindu-l in locul sau pe Jeremy Hunt
Ministrul britanic de finante Kwasi Kwarteng a fost demis dupa mai putin de sase saptamani in functie, a anuntat vineri BBC, in timp ce reducerile masive de taxe ale guvernului au provocat turbulente pe piata financiara.

Demiterea sa face din Kwarteng ministrul britanic cu cel mai scurt mandat din 1970 incoace, iar succesorul sau ar fi al patrulea ministru de finante din Marea Britanie in tot atatea luni, in timp ce natiunea se confrunta cu o criza a costului vietii, informeaza Mediafax.

Decizia vine dupa ce reducerile de impozite nefinantate prezentate in declaratia fiscala au dus la cresterea lirei sterline si la cresterea pretului creditelor ipotecare, dar si a datoriei publice.

Jeremy Hunt este noul ministru britanic de Finante

Premierul britanic Liz Truss l-a numit in functia de ministru de Finante pe Jeremy Hunt (foto) dupa ce i-a cerut demisia lui Kwasi Kwarteng, pe fondul criticilor la adresa politicilor noului Guvern de la Londra.

Jeremy Hunt, care in trecut a ocupat functiile de ministru de Externe, ministru al Culturii si Sanatatii, l-a sustinut pe fostul ministru de Finante Rishi Sunak pentru postul de lider al Partidului Conservator si de prim-ministru.

Downing Street a confirmat ca Jeremy Hunt a fost numit in postul de ministru de Finante in locul lui Kwasi Kwarteng, iar Edward Argar il va inlocui pe Chris Philp in functia de secretar al Trezoreriei, a doua pozitie ca importanta in cadrul Ministerului de Finante de la Londra, potrivit Mediafax.

Decizia premierului Liz Truss de a-l demite pe Kwasi Kwarteng este considerata un efort de a-si salva functia. "Mi-ati cerut sa ma retrag din functia de ministru de Finante, am acceptat. Atunci cand mi-ati cerut sa accept functia, am acceptat stiind in totalitate ca situatia cu care ne confruntam era extrem de dificila", a afirmat Kwasi Kwarteng.

Surse citate de publicatia The Times afirma ca, pe fondul nemultumirilor privind situatia economica, multi parlamentari din cadrul Partidului Conservator ar fi intentionat sa o inlocuiasca pe Liz Truss cu Rishi Sunak si Penny Mordaunt, intr-un sistem de rotatie in functia de prim-ministru.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto:BBC

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head