conferinta combatere trfic persoaneConferinta la Londra pe tema combaterii traficului de persoane si sclaviei moderne vizand situatia romanilor din UK
Anual, la 18 octombrie, este marcata ziua europeana de lupta impotriva traficului de persoane. Cu acest prilej, Ambasada Romaniei la Londra si Consulatul General al Romaniei alaturi de Rights Lab din cadrul universitatii Notingham au organizat la data de 18 octombrie conferinta “Explorarea noilor abordari pentru combaterea traficului de persoane si a sclaviei moderne legate de Romania in Marea Britanie - Conectarea societații civile, practicienilor si cadrelor universitare intr-un raspuns coordonat.”.

La conferinta au participat profesionisti din mediul academic, administrativ si legislativ din UK si Romania, precum si reprezentanti ai societatii civile.

Romania inregistreaza astazi cel mai mare numar de victime potentiale incluse in bazele de date oficiale din Marea Britanie dintre statele UE, preponderent in cazuri de exploatare prin munca. Acest aspect indica necesitatea aprofundarii relatiilor bilaterale de cooperare britanico-romane si implementarea unui mecanism de cooperare intre cele doua tari.

Cele aproape patru ore de dezbateri impartite in prezentari, paneluri de discutii pe teme privind Exploatarea prin munca, prostitutie si exploatare infractionala, grupuri de lucru intre participanti pentru a veni cu idei si solutii pentru combaterea traficului de persoane si sclaviei moderne ne-au demonstrat noua, participantilor puterea colectiva a colaborarii dar si necesitatea organizarii unor evenimente in viitor si a pastrarii legaturii intre participanti pentru implementarea ulterioara a unor idei menite sa aduca posibile modificari legislative necesare din punctul de vedere al speakerilor pentru a asigura protectia victimelor de origine romana ale traficului de persoane.

In cadrul evenimentului au sustinut alocutiuni Robert Marin si Dr Oana Burcu, ambasadorul Romaniei la Londra Laura Popescu, dr. Alison Gardner Director al programului Comunitati si Societate@The Rights Lab-Universitatea Nottingham, Kevin Hyland primul comisar al Marii Britanii Antislavery si director strategic al Santa Marta Group, parlamentarul roman Simina Tulbure, Madalina Turza, consilier de stat in biroul Primului Ministru al Romaniei, Ileana Stanica, atasat pe probleme de munca in cadrul Ambasadei Romaniei la Londra, Frank Hanson- Director pe Preventie si Parteneriate@GLAA, Maria Sofronov din partea cunoscutului ONG- Work Rights Centre, fondat la Londra de 2 romance in urma cu cativa ani, Shaune Tyler, partener in cadrul Tyler Bladon Practical Ethics, Maria Turda-Universitatea Central Lancanshire, Debie Lloyd-Justice and Care, Nick Skipworth- director Intelligence Unit Bedfordshire Police si Stefania Banu din partea ONG-ului RoConect, cu o vasta si sustinuta activitate pe tema combaterii traficului de persoane desfasurata in ultimii ani la Londra.

Au impartasit informatii si expertiza reprezentanti ai politiei britanice din diferite jurisdictii ale Regatului Unit al Marii Britanii, ai politiei romane la Londra, parlamentarul roman Simina Tulbure, reprezentanti ai Gangsmasters&Labour Abuse Autority, ai mediului asociativ si academic si Home Office. Discutiile au creionat o imagine de ansamblu asupra problemelor complexe ce par, in actualul climat ostil imigrantilor in UK sa se agraveze in timp si astfel cer solutii punctuale.
Dezbaterea modalitaților de abordare si solutionare a problemelor stringente ale traficului de persoane si sclaviei moderne din Romania in UK va continua, aceasta conferinta fiind poate doar punctul de pornire pentru dezvoltarea unei strategii functionale si durabile.

Cand oameni de onoare nu isi fac doar jobul pentru care sunt platiti, ci chiar simt ca au o datorie morala fata de cei mai vulnerabili oameni ai societatii, una dintre cele mai mari si complexe comunitati de migranti din UK, comunitatea romaneasca, poate in timp sa isi creasca vizibilitatea si sa imbunatateasca vietile celor ce risca sa devina victime ale traficului de persoane si ale sclaviei moderne.

Multumiri speciale pentru aceasta conferinta gazduita la ICR Londra le-au fost adresate la final lui Robert Marin, seful a.i al Consulatului General al Romaniei la Londra, artizanul acestei reusite conferinte, atasatului pe probleme de munca din cadrul Ambasadei Romaniei la Londra, Ileana Stanica si Oanei Burcu, cercetator senior in Sclavie Moderna @Rights Lab, Universitatea Nottingham. (Vezi album foto)

Cristina Irimie

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head