reguli noi in ukDe la 1 ianuarie 2021, romanii care merg in UK pentru munca, afaceri sau studii au nevoie de viza
Cetatenii romani care vor intra pe teritoriul Marii Britanii pentru a munci, pentru studii sau pentru dezvoltarea propriei afaceri au nevoie de viza incepand din 1 ianuarie, in timp ce romanii care calatoresc in Marea Britanie in scop turistic sau in vizita nu vor avea nevoie de viza, se mentioneaza intr-un comunicat remis joi de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).

Libera circulatie intre Uniunea Europeana si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se incheie la 31 decembrie 2020, iar din 1 ianuarie 2021 Regatul Unit isi va asuma pe deplin statutul de stat tert in relatia cu statele Uniunii Europene, inclusiv cu Romania, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Prin urmare, deplasarile in Regatul Unit, inclusiv in scop de munca, vor fi reglementate de legislatia acestui stat in materie de imigratie, prin adoptarea unui sistem de imigratie pe baza de puncte, care se aplica tuturor cetatenilor europeni, inclusiv celor romani, conform Ministerului Muncii.

Noile conditii ale sistemului de imigratie britanic nu se aplica cetatenilor romani care s-au inscris in sistemul EU Settlement Scheme (EUSS) sau care sunt eligibili sa se inscrie pana la data de 30 iunie 2021, se precizeaza in comunicat.

"Cetatenii romani vor putea calatori in Regatul Unit in scop turistic sau in vizita, pe o perioada de pana la 6 luni intr-un an, fara a avea nevoie de viza. Situatia se schimba daca in cele 6 luni vor dori sa desfasoare activitati lucrative. In acest context, cetatenii romani vor trebui sa obtina in prealabil o viza! (...) toti cetatenii romani care doresc sa se deplaseze in Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-si dezvolta propria afacere, incepand din 1 ianuarie 2021, vor fi obligati sa obtina o viza", se mentioneaza in comunicatul MMPS.

Totodata, pana la 30 septembrie 2021, cetatenii romani pot intra in Regatul Unit ca si in prezent, cu pasaport sau carte de identitate, conform Ministerului Muncii.
Incepand cu 1 octombrie 2021, acestia vor avea nevoie de pasaport pentru a calatori in Marea Britanie. Sunt exceptati de la aceasta regula, pana in 31 decembrie 2025, cetatenii europeni inregistrati in EUSS sau care sunt eligibili sa o faca.

Cum obtin viza romanii care vor sa munceasca in Marea Britanie

Romanii care doresc sa munceasca in Marea Britanie vor putea obtine viza in baza respectarii unor conditii cumulative specifice fiecarui traseu profesional, conditii care includ oferta de munca, salariul minim corespunzator calificarii sau nivelul limbii engleze.

In cadrul noului sistem de imigratie implementat de Regatul Unit au fost implementate trei trasee profesionale: traseul pentru lucratorii calificati (Skilledworker); traseul pentru lucratorii calificati din domeniul sanatatii si ingrijirii (Health&Careworker); traseul pentru lucratorii inalt calificati (Global talent), potrivit comunicatului.
In baza indeplinirii criteriilor specifice traseului lucratorilor calificati, aplicantilor li se va aloca un numar de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obtin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter "tranzactionabil".

Criteriile obligatorii pentru obtinerea a 50 puncte sunt: oferta de munca din partea unui angajator "sponsor" cu sediul in Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzator (20 puncte); nivelul educatiei - minim nivelul RQF3/nivelul A (in Romania, Bacalaureat) (20 puncte); nivelul de limba engleza - nivelul intermediar B1 (asa cum este definit in Cadrul Comun European de Referinta pentru Limbi Straine (10 puncte).

Criteriile "tranzactionabile" in baza carora se pot obtine puncte suplimentare sunt: salariul minim de 25.600 lire sterline pe an sau salariul corespunzator functiei, oricare dintre cele doua este la un nivel mai mare (20 puncte); ocuparea unui loc de munca intr-un domeniu deficitar pe piata muncii din Regatul Unit (10 puncte); aplicantul detine diploma de doctorat intr-un domeniu relevant pentru locul de munca (10 puncte).

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a creat pe site-ul sau un Ghid informativ privind noul sistem de imigratie din Marea Britanie incepand cu 1 ianuarie 2021.
Informatii suplimentare privind sistemul de imigratie al Regatului Unit, inclusiv cerintele pentru lucratori, pot fi consultate AICI.
Sursa:digi24.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head