regele Charles medPresedinti, prim-ministri si monarhi din intreaga lume vor aduce un omagiu reginei Elisabeta
Presedinti, prim-ministri si monarhi din intreaga lume se vor deplasa la Londra in weekend pentru a aduce un omagiu reginei Elisabeta si pentru a participa la o receptie la Palatul Buckingham, care va fi oferita de regele Charles cu o zi inainte de inmormantarea acesteia, scrie Reuters.

Presedintele american Joe Biden si presedintele francez Emmanuel Macron se numara printre cei mai importanti invitati care au confirmat ca vor fi prezenti.
Sefii de stat si alti inalti demnitari straini vor fi rugati sa se adune la Royal Hospital, din vestul Londrei, si sunt asteptati sa se deplaseze in grupuri la Westminster Abbey, a declarat un inalt oficial al Palatului Buckingham.

Inmormantarea va fi unul dintre cele mai mari evenimente din istoria Marii Britanii, in conditiile in care lideri mondiali, regi si regine si multimi uriase din tara si din strainatate vor veni la Londra pentru acest eveniment.

Regele Charles si Camilla, regina consoarta, vor organiza duminica o receptie la Palatul Buckingham, evenimentul oficial de stat inainte de funeralii.
Demnitarii straini care vin in Marea Britanie vor fi, de asemenea, invitati sa viziteze locul de veci al reginei, in interiorul Westminster Hall din Parlament, inainte de funeralii.
In timp ce codul vestimentar pentru inmormantare este la latitudinea Palatului Buckingham, diplomatii britanici ii sfatuiesc pe participantii straini sa poarte haine formale inchise la culoare, desi se poate purta si tinuta nationala. Personalul militar in activitate va putea purta tinuta de ceremonie - cu sau fara sabii.

Marea Britanie a trimis invitatii sefilor de stat din aproape toate tarile din lume, cu exceptia Siriei, Venezuelei, Afganistanului, Rusiei, Belarusului si Myanmarului.
Siria si Venezuela nu sunt invitate deoarece Marea Britanie nu are in prezent relatii diplomatice cu aceste state. Afganistanul nu a fost invitat din cauza situatiei politice actuale, a precizat o sursa.
Rusia si Belarus nu sunt invitate sa trimita niciun reprezentant din cauza invaziei din Ucraina.
In total, oficialii de la Ministerul de Externe au scris de mana aproximativ 1.000 de invitatii pentru inmormantare si pentru receptia regelui, de duminica.
Termenul limita pentru acceptarea invitatiilor la funeralii expira joi, dupa care oficialii vor finaliza planul de dispunere a locurilor.

Un grup de parlamentari britanici sanctionati de China au criticat decizia de a invita guvernul chinez la funeralii.
Acestia au cerut ca reprezentantilor Chinei sa li se interzica accesul in Palatul Westminster, unde se afla trupul neinsufletit al reginei, dupa ce parlamentul a votat anul trecut sa califice drept genocid tratamentul aplicat comunitatii majoritar musulmane uigure din Xinjiang.
Vicepresedintele chinez Wang Qishan este asteptat sa reprezinte China la funeraliile reginei Elisabeta, luni, a declarat joi o sursa din cadrul Ministerului britanic de Externe.
Guvernul Marii Britanii nu va furniza o lista de invitati cu toti liderii straini care vor participa, si din motive de securitate.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head