rafturi goale criza soferi ukDeficitul urias de soferi de TIR lasa Marea Britanie fara carburant si cu rafturile goale
Marea Britanie a intrat in incertitudine. O serie de probleme legate de benzina, electricitate si alimente au determinat avertismente ca tara va trece printr-o ”iarna cu adevarat dificila”, transmite CNBC.

Un deficit semnificativ de soferi de camioane a dus la o lipsa a livrarilor de carburant si de bunuri. In incercarea de a-i stimula pe oameni sa se angajeze, unii angajatori ar fi oferit salarii de pana la 70.000 de lire sterline pe an, cu bonusuri de 2.000 de lire sterline.
Vorbind joi, 23 septembrie, la ITV News, ministrul pentru Intreprinderile Mici din Marea Britanie, Paul Scully, a avertizat ca ”va fi o iarna cu adevarat dificila pentru oameni”.
”Stim ca aceasta va fi o provocare si de aceea nu subestimam situatia in care ne gasim cu totii”, a spus el.
Cu toate acestea, Scully a declarat vineri, 24 septembrie, la Times Radio ca ”nu este nevoie ca oamenii sa iasa si sa cumpere in panica”.
Purtatorul de cuvant al prim-ministrului Boris Johnson a declarat la inceputul acestei saptamani ca nu este o lipsa de combustibil in Marea Britanie, iar oamenii ar trebui sa continue sa cumpere benzina ca de obicei. Acesta a descris, de asemenea, ca lantul de aprovizionare cu alimente din Marea Britanie este ”extrem de rezistent”, dar a recunoscut ca unele companii din industrie se confrunta cu dificultati si a declarat ca guvernul are intalniri cu reprezentanti ai sectorului.

"Daca va fi nevoie va fi adus personal militar pentru a conduce camioane"

Pe masura ce aprovizionarea cu unele bunuri esentiale a scazut, au aparut informatii despre rafturi goale si cozi lungi de masini la benzinarii.
Intr-un interviu acordat vineri BBC, secretarul pentru Transporturi al Regatului Unit, Grant Shapps, a declarat ca oamenii ar trebui sa continue sa cumpere benzina ca de obicei, adaugand ca daca va fi nevoie va fi adus personal militar pentru a conduce camioane, daca acest lucru ar ajuta situatia.

Gigantul petrolier BP a inchis, temporar, cateva benzinarii din Regatul Unit

Gigantul petrolier BP a confirmat vineri, 24 septembrie, ca a inchis temporar cateva benzinarii ale sale din Marea Britanie din cauza lipsei de benzina fara plumb si motorina.
”Acestea au fost cauzate de unele intarzieri in lantul de aprovizionare, determinate de lipsa de soferi din intreaga industrie in Marea Britanie si exista multe actiuni intreprinse pentru a aborda problema”, a spus un purtator de cuvant prin e-mail.
Un purtator de cuvant al Esso, parte a grupuui Exxon Mobil, a declarat pentru CNBC ca un numar mic de benzinarii pe care le opera in Marea Britanie au fost afectate de lipsa de combustibil, dar ca compania ”lucreaza indeaproape cu toate partile din reteaua noastra de distributie pentru a optimiza aprovizionarea si a minimiza orice inconvenient Clienti."
Intr-un comunicat transmis prin e-mail, un purtator de cuvant al Tesco, cel mai mare lant de supermarketuri din Marea Britanie si un operator de 500 de benzinarii, a anuntat vineri: „Avem o buna disponibilitate a combustibilului, livrarile ajungand la benzinariile noastre din Marea Britanie in fiecare zi. ” Compania a inregistrat pana acum doar intreruperi temporare ale activitatii la doua benzinarii proprii. Unele statii sunt detinute de alti operatori, dar au un magazin Tesco la fata locului.
Compania Sainsbury’s a declarat ca in prezent nu se confrunta cu probleme cu alimentare cu combustibil, ci monitorizeaza situatia.

Unele aprovizionari cu alimente au fost afectate de intreruperi ale livrarilor

Unele aprovizionari cu alimente din Marea Britanie au fost, de asemenea, afectate de intreruperi ale livrarilor. Dar, potrivit lui Ian Wright, director executiv al Federatiei Regatului Unit pentru Alimente si Bauturi, producatorii de alimente si bauturi din tara se confrunta cu ”aceleasi deficiente grave de forta de munca ca si cele observate in lantul de aprovizionare cu alimente”.
"Avem nevoie de Guvern pentru a efectua urgent un sondaj complet asupra starii pietelor ocuparii fortei de munca pentru a intelege cele mai presante probleme. De exemplu, este posibil ca lucratorii sa se fi intors in tarile lor de origine in timpul carantinei si sa nu fi revenit [in Marea Britanie]. Unele estimari ridica aceasta cifra la peste un milion. Daca nu se iau masuri rapide, impacturile pe care le vedem deja se vor agrava ”, a spus el intr-o declaratie prin e-mail.

Pretul gazelor naturale angro a crescut cu 250%, in mai putin de noua luni

In ultimele zile, o penurie grava de dioxid de carbon in Marea Britanie a determinat ingrijorarea ca productia de alimente va suferi o lovitura si ar putea afecta aprovizionarea la nivel national.
Producatorul american de CO2 CF Industries a inchis, recent, doua unitati din Marea Britanie care produc 60% din aprovizionarea comerciala a tarii, invinuind cresterea preturilor angro la gaze.
In timp ce guvernul britanic a incheiat un acord cu compania pentru a relua productia, BBC a raportat ca industria alimentara a tarii ar putea ajunge sa plateasca de cinci ori mai mult pentru dioxidul de carbon, in temeiul acordului.

Companiile energetice, sub tensiune

Companiile energetice au fost, de asemenea, supuse unor tensiuni, cel putin sapte furnizori prabusindu-se din august, dupa ce pretul gazelor naturale angro a crescut cu 250% in mai putin de noua luni. Potrivit organizatiei industriei energetice OGUK, preturile au crescut cu 70% numai intre august si septembrie.
Marea Britanie are limite in ceea ce priveste preturile pentru energie pe care le pot percepe furnizorii clientilor, cu plafoane de pret revizuite de guvern la fiecare sase luni.

Unii analstii se asteapta ca actualul plafon sa fie ridicat atunci cand acesta va fi revizuit de ministri in aprilie, ceea ce inseamna ca gospodariile britanice vor absorbi o parte din costul angro ridicat.
Intr-un raport privind ultima sa decizie de politica monetara, de joi, Banca Angliei a avertizat ca rata inflatiei va creste probabil la ”putin peste” 4% in acest an, dubla fata de nivelul tinta al institutiei.

O crestere a cererii in urma ridicarii carantinei pentru coronavirus este vazuta ca un factor aflat in spatele acestor probleme, precum si lipsa fortei de munca si a aprovizionarii, accentuatae de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana la inceputul acestui an.

KPMG: Haosul din aprovizionarea tarii nu va fi complet rezolvat inainte de iarna

Vorbind vineri cu CNBC, intr-un apel telefonic, Yael Selfin, economist-sef la KPMG UK, a spus ca haosul din aprovizionarea tarii nu va fi complet rezolvat inainte de iarna. Lipsa fortei de munca ar putea dura cel putin sase luni pentru a se rezolva, a spus Selfin.
”Suntem putin vulnerabili, deoarece exista deja multa presiune in sistem. Orice soc suplimentar, precum ceea ce tocmai am vazut cu preturile la gaze, va ingreuna absorbtia intreprinderilor si gospodariilor ”, a spus ea.
Cu toate acestea, previziunile generale ale lui Selfin pentru economia Regatului Unit au ramas pozitive.
”Vestea buna este ca suntem destul de aproape de locul in care eram inainte de pandemia de coronavirus. Ne asteptam ca economia sa atinga nivelul pre-COVID 19 pana in al treilea trimestru al anului viitor. Chiar si cu socuri suplimentare, este posibil sa avem o crestere mai slaba, dar ne asteptam in continuare la o crestere de 6,2 puncte procentuale”, a spus ea.
In opinia sa, ”principala problema este ca exista o cerere foarte puternica care nu poate fi satisfacuta. Deci este rau, dar ar putea fi mai rau daca nimeni nu ar vrea sa cumpere nimic", a mai adaugat Selfin.
Andrew Goodwin, economist sef al Regatului Unit la Oxford Economics, a declarat, de asemenea, vineri, pentru CNBC, ca va fi nevoie de timp pentru a rezolva lipsa soferilor pentru livrarea marfurilor.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head