brexit3Ce trebuie sa faca cetatenii europeni ca sa ramana in UK dupa Brexit
Cetatenii europeni stabiliti in Marea Britanie, inclusiv romanii, pot incepe procedura de solicitare a statutului de rezident permanent, daca doresc sa ramana in aceasta tara dupa Brexit.

Guvernul britanic a lansat, in acest scop, o aplicatie pe telefoanele mobile. Iar premierul Theresa May a promis ca va elimina taxa ceruta, in prezent, pentru acordarea acestui statut.
In aplicatie - care nu functioneaza inca pe iPhone-, utilizatorii sunt invitati sa-si fotografieze pasaportul biometric si fata pentru a-si confirma identitatea. Discutii continua cu Apple, pentru a le permite utilizatorilor de iPhone sa acceada la aplicatie.

Ei sunt directionati apoi catre un site pentru a-si inregistra adresa si isi pot da acordul in vederea unei verificari a situatiei fiscale, pentru a li se confirma adresa.

In a treia etapa, ei trebuie sa-si declare cazierul judiciar. O condamnare poate conduce la o respingere a cererii.

Incepand de la 30 martie, cererile vor putea sa fie depuse si prin posta, la administratii locale.

In Regatul Unit traiesc in prezent aproape 3,5 milioane de cetateni ai altor state din Uniunea Europeana. Acestia trebuie sa solicite statutul de rezident permanent pentru a putea munci in continuare in tara si pentru a beneficia de asistenta sociala, dupa ce Marea Britanie nu va mai fi membra a UE.
Theresa May a prezentat, in Camera Comunelor, noua sa strategie pentru Brexit, dupa ce deputatii au respins acordul incheiat, in acest scop, de guvern cu Uniunea Europeana.
Noul plan pentru Brexit va fi votat sambata in parlamentul britanic.
In caz ca va fi respins, Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana fara acord, la 29 martie.
Sursa:antena3.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head