brexit amanareLiderii UE au stabilit un plan in doua parti privind iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar
Liderii statelor membre din Uniunea Europeana au stabilit, joi, un plan in doua parti privind iesirea Marii Britanii din Blocul comunitar, pentru a evita un scenariu Brexit fara acord, relateaza site-ul postului CNN.

 Potrivit textului final al intelegerii, UE este de acord sa amane procesul privind Brexit pana pe 22 mai, cu conditia ca Theresa May sa convinga Parlamentul britanic sa ii aprobe acordul saptamana viitoare.Daca acordul nu va fi aprobat de Parlament, iesirea Marii Britanii din UE va fi amanata automat pana pe 12 aprilie.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat in acest context ca premierul Theresa May a fost de acord cu planul.
"Guvernul Marii Britanii inca va mai putea alege intre un Brexit cu intelegere, unul fara intelegere si revocarea Acordului 50", a declarat Tusk.

"Daca Marea Britanie nu se va decide sa participe la alegerile europene pana la 12 aprilie, optiunea amanarii pe o perioada lunga de timp va deveni automat imposibila", a adaugat acesta.

Theresa May a declarat ca se va intoarce vineri la Londra, unde va incepe negocierile cu Parlamentul britanic pentru aprobarea acordului privind Brexit. Aceasta este de parere ca Marea Britanie nu ar trebui sa se implice in alegerile europene, la trei ani dupa ce a luat hotararea de a iesi din UE.7

Facand referire la petitia privind revocarea Articolului 50, liderul britanic a afirmat ca poporul britanic a votat deja intr-un referendum, iar rezultatul acestuia trebuie indeplinit.

Jeremy Corbyn nu exclude posibilitatea revocarii Articolului 50

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a declarat joi ca refuza sa excluda posibilitatea revocarii Articolului 50, privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza site-ul cotidianului The Guardian,

"Acestea sunt ipoteze. Pana acum, suntem concentrati asupra a ce credem ca este o urgenta fata de construirea unei majoritati care sa fie de acord cu o solutie", a declarat Corbyn.
Corbyn a discutat cu negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier si secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, inainte de summitul liderilor din Blocul comunitar.
Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de doua ori Acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head